© Niina Partanen

MY DOG DNA -projekti

Pinsereiden suurin ongelma on rodun kapea geenipooli. Toisen maailmansodan jälkeen rotu perustettiin uudelleen viidestä koirasta, ja kaikki nykyiset pinserit polveutuvat niistä. 1990-luvulla sekä Saksassa että Suomessa toteutettiin roturisteytykset, Saksassa dobermannin kanssa ja Suomessa P&S snautserin kanssa. Kummatkin projektit toteutettiin geenipohjan leventämistä varten.

Pinserit ry päätti jo aiemmin aloittaa rodun geenipohjan kartoittamisen, ja tuolloin aiottiin aloittaa DLA-testiprojekti. Kun Genoscoper Oy veti DLA-testinsä pois markkinoilta, jäätiin odottamaan lisäinformaatiota ja miettimään mitä kautta projekti on järkevintä toteuttaa. Joitakin yksilöitä oli jo yksityisten taholta DLA-testattu sekä Suomessa että Saksassa, ja tämän pienen otannan tulokset kertoivat yhden DLA-haplotyypin yleistyneen rodussa muihin löydettyihin haplotyyppeihin verrattuna. Myös Hannes Lohen SnaPi-Expossa esittelemät DLA-löydökset tukivat tätä.

Nyt yhdistys on päättänyt kustantaa puolet kolmenkymmenen pinserin MyDogDNA-passeista.


Yhdistys maksaa kuittia ja koiran jaettua profiilia vastaan puolet MDD-passin hinnasta koirille, jotka täyttävät seuraavat kohdat:
- koira on lonkkakuvattu ja sillä on silmätarkastustulos. Koiraa suunnitellaan käytettävän / se on tarjolla jalostukseen.
- koira ei ole steriloitu eikä kastroitu ellei sillä ole jo jälkeläisiä.
- koiralle, jonka täyssisaruksen passista on maksettu puolet, ei myönnetä yhdistyksen tukea.

Jalostustoimikunta hyväksyy koirat joiden passista korvataan puolet. Koiria kuitenkin valikoidaan mikäli halukkaita on paljon. Tämän tarkoituksena on varmistaa se, että rodun populaatiosta saadaan kattava otanta, eikä esim. useiden sisarusten tai lähisukulaisten osuus vääristä tuloksia. MDD-passi antaa myös hyödyllistä tietoa siitoskoirista, joten etusijalla ovat koirat jotka tulevat vaikuttamaan tai ovat jo vaikuttaneet kantaan.


MyDogDNA-Passin ominaisuudet


Lähde: http://www.mydogdna.com/fi/dnapassi/kasvattajat

Mitä kaikkea yhden DNA-analyysin avulla voidaan kartoittaa? Kaikki tämä kuuluu osana MyDogDNA® 2015 -testauspalveluun:

  • MyDogDNA® -käyttäjätili
  • Koiran profiili ja online-raportit
  • Perinnöllisten sairauksien testipaneeli
  • Ulkomuoto-ominaisuuksien testipaneeli
  • Perimänlaajuisesti mitattu monimuotoisuus (%)
Tilatessasi MyDogDNA® 2015 -testipaketin, saat myös automaattisen pääsyn vuodeksi seuraaviin päivittyviin ja interaktiivisiin MyDogDNA® -lisäpalveluihin. Palveluiden käyttö on uusittavissa.

  • MyDogDNA® Breeder – kasvattajan työkalu, maailman ensimmäinen DNA-tuloksiin perustuva parimuodostustyökalu jalostuskumppaneiden etsimikseksi.
  • Näkymä perinnöllisiin eroavaisuuksiin rodun ja roturyhmän sisällä – Kuinka koirasi sijoittuu suhteessa muihin koiriin? Kuinka erilaisia tai samanlaisia erimaalaiset koirat geneettisesti ovat?
Lisäpalveluna voit hankkia koirallesi DNA-tunnisteen (ISAG tai AKC -standardin mukainen). Se on koiran "geneettinen sormenjälki", jota voidaan käyttää koiran tunnistamisessa ja polveutumisen varmentamisessa.
Lue lisää MDD-passin ominaisuuksista MyDogDNA:n sivuilta: www.mydogdna.com/fi/dnapassi


Mikäli haluat osallistua projektiin, ota yhteyttä jalostustoimikuntaan: jalostus(at)pinserit.fi

Tutustu myös tietojenluovutussopimukseen http://www.pinserit.fi/lomakkeet/MDDsopimus.pdf.
top

Copyright © Pinserit ry | www.pinserit.fi